Пелетите поевтиняват

След като цената на тон качествени пелети достигна рекордни нива от 900—1000 лева през тази зима, стойностите на продукта продължават да се понижават, показва проверка на Realno.bg. В складовете на големи фирми, както и в потребителски обяви в интернет, тон иглолистни пелети се предлага от 450 до 700 лева в зависимост от дървесината, региона и производителя.

На пазара вече има широка гама от всякаква суровина. Основно се рекламират пелети от иглолистна (мека) дървесина и от широколистна или твърда дървесина.

Отоплението на пелети привлече много българи през последното десетилетие в населени места, в които няма централно отопление. Сред причините за тази тенденция бяха високата ефективност на пелетните системи, сравнително приемливите цени на суровината и удобството при експлоатация. Заради драстичното поскъпване на пелетите, които от 340 лева стигнаха до цени от 1000 лева за тон през 2022 година, в съчетание с недостиг на пазара и чакане за доставки с месеци, потребители масово започнаха да се отказват от това отопление, което обяснява и голямото предлагане на пелетни системи втора употреба в интернет. Част от собствениците сложиха климатици, други се върнаха на дърва.

Според една част от прогнозите на експерти в бранша това е предпоставка цените на пелетите да продължат да падат около и под 500 лева на тон. Големият въпрос е ще се върнат ли отново потребителите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *