Параграф 22 с пластмасите

От началото на годината търговците, които използват пластмасови продукти за еднократна употреба за храни, включително напитки и готови ястия, трябва да ги предлагат на хората срещу 10 стотинки за чаша и 25 стотинки за кутия, тоест с 5 стотинки повече в сравнение с миналата година. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), които се придържат към Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

Тя предвижда цената на използваните пластмасови чашки и кутии за храна поетапно да се увеличава през следващите години до 2027 г. Пластмасовите консумативи ще са на пазара до изчерпването им.

Краен срок за тотална забрана обаче не е предвиден, тъй като за някои продукти тя ще е неприложима. Целта на законодателството е да бъде намалено потреблението във възможно най-голяма степен.

Задължение на бизнеса – търговски обекти, питейни заведения, заведения за бързо хранене, е да осигурят алтернативни възможности като чинии и чаши за многократна употреба и продукти, изработени от други материали – хартиени, алуминиеви, бамбукови, стъклени съдове. В същото време, обаче към настоящия момент законодателството в областта на храните не позволява носенето на собствени съдове от клиентите на мястото на продажбата.

От МОСВ допълват, че сумата за използваните пластмасови продукти за еднократна употреба се посочва в касовия бон отделно от цената на съответната храна и напитка

Според Националния туристически регистър общият брой на заведенията за бързо обслужване, в които със сигурност се използват продуктите в обхвата на наредбата, е над 4700.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *