Пазарът губи вяра в енергийния преход

Става все по-очевидно, че политическите мечти за бърз енергиен преход от фосилни горива към ВЕИ и тотална електрификация избледняват. Няма по-точен индикатор за това от капиталовите пазари.

Графиките долу показват срива в пазарната оценка на:

1. iShares Global Clean Energy ETF – водещите глобални компании в производството и инвестициите във слънчева, вятърна енергия, водород и др. Трите най-големи позиции на фонда са First Solar (фотоволтаици), Enphase (инвертори), Vestas (вятър). Пазарната капитализация на фонда се е сринала с над 70% от пика в началото на 2021 г., с над 30% само за последните 3 месеца и се е върнала на нивата отпреди ковид кризата. А унищожителните отчети на повечето компании за последното тримесечие още даже не са излезли.

2. Global X Lithium & Battery Tech ETF – водещите глобални компании в добива на литий, производството на батерии и електромобили. Трите най-големи позиции на фонда са Albermarle (литий), Tesla и BYD (батерии и електромобили). Пазарната капитализация на фонда се е сринала с около 50% от пика в началото на 2021 г., като половината от това се случва само за последните 3 месеца. А унищожителните отчети на повечето компании за последното тримесечие още даже не са излезли.

Големите играчи в двата сектора страдат, като повечето отчитат миниатюрни печалби, а някои даже са на загуба. Малките играчи и стартъпите масово са изправени пред фалит. Конкретните примери са много.

Онзи ден Siemens Gamesa (вятърни турбини) поиска държавна помощ от 16 милиарда евро, за да оцелее.
Най-голямата китайска компания във вятърния сектор отчете 98% спад на печалбата.

Ценовата война сред електромобилите буквално изсмуква кръвта на компаниите. Около 60% от новите електромобили се продават в Китай, където този пазар се крепи само на субсидии.

В САЩ електромобилите трупат прах при дилърите – очакваният ръст на търсенето не се появява.

Tesla се срина след като отчете миниатюрна за размера си печалба и намекна за отказ от някои големи пректи.

Ford обяви съкращаване на инвестициите в електромобили, защото всяка продадена бройка им носи средно 36,000 долара загуба!

В прогнозите все по-видимо се прокрадват очаквания за големи спадове на продажбите и в двата сектора, включително на европейския пазар, който отдавна е пренаситен с панели, перки и батерии.

Всичко това е напълно нормално за силно капиталоемки сектори на фона на високи лихви, рецесионни очаквания, високи цени на конвенционалната енергия и базовите суровини.

Между другото, преглед на съотношението Цена/Печалби (P/E ratio) на компаниите в тези сектори показва, че те все още са силно надценени (често P/E>20). Сривът ще продължава още дълго време. Неслучайно се наблюдава вълна на напускане на капитал от т. нар. ESG фондове, включително горните два.

Разбира се, лобистите не спят – пропагандната машина работи на пълни обороти. Онзи ден
Международната агенция по енергетика (МАЕ) обяви, че енергийният преход върви страхотно и съвсем скоро светът нямало да има нужда от фосилни горива. Само дето електроенергийните системи вече нямали капацитет да поемат повече ток, затова инвестициите и подкрепата трябвало да се утроят.

Навсякъде отново се планират всевъзможни идеи за „стимулиране“ – та нали това са „бизнесите на бъдещето“, които трябва да спасяват света! Политическата подкрепа за тези действия обаче заглъхва – наченки на отрезвяване се появяват дори в Брюксел, Страсбург и Берлин…

В това време планетата се върти, а човечеството иска още повече надеждна и евтина енергия веднага. Потреблението на нефт и газ на глобално ниво ще отчетат около 2,5-3% скок само за 2023 г.

Китай и Индия ще направят нови умопомрачителни рекорди в добива и потреблението на въглища. Все повече държави започват за изграждат ядрени реактори, а цената на урана устойчиво расте.

Накрая отново се връщам към капиталовите пазари, защото те не се интересуват от миналото, а отразяват очакванията на инвеститорите за бъдещето. Забележете какво се случва с цената на акциите на Consol Energy, една от големите американски въгледобивни компании, която е отлично позиционирана за експорт.

Имаме скок от $3 до над $103 за три години, което е ръст от около 3333%. Въпреки това все още имаме P/E=4.8, тоест компанията е тежко подценена. Мога да дам доста подобни примери в добива на фосилни горива и услугите, свързани с него, но и това стига.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *