От днес започват протести в градския транспорт в цялата страна

Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към КНСБ започва поетапни протестни действия от днес. Причината е липса на пари с държавния бюджет за увеличение на заплатите на работниците в градския транспорт в страната.

Като начало ще бъдат поставени протестни табели върху превозните средства от градския транспорт в цялата страна, както и по билетните каси и работните места на служителите. Това е само първа стъпка за мирно изразяване на недоволство и несъгласие с така предложения Бюджет 2024 от страна на работещите в системата на градския транспорт.

Искането на КНСБ и ФТС за повече средства в държавния бюджет е в размер на 37 млн. лв.

От профсъюза посочват, че социалното напрежение в сектора расте с всеки изминал ден поради факта, че заплатите са „изядени“ от инфлацията и изпреварващия ръст на доходите в частния сектор. Всекидневно напускат служители, които търсят по-добри условия на труд в частния сектор макар и на по-ниско квалифицирани работни позиции. На мястото на пенсионираните служители не постъпват нови заради ниските стартови заплати и липсата на перспективност. Всичко това води до натрупване на големи количества извънреден труд, достигащи до над 250 хил. часа за тази година в някои от дружествата. Този положен извънреден труд пряко оказва негативно влияние върху безопасността, която предлага градският транспорт.

Липсата на кадри е повсеместна – от водачи, през инженерен персонал до механици, обслужващ и почистващ персонал, казват още от КНСБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *