Отпуснаха „зелен“ кредит за ядрена централа

Рефинансирането за проекта на АЕЦ „Барака“ в ОАЕ на стойност 8,89 милиарда дирхама (2,42 милиарда долара) се класифицира като „зелен“ кредит, заявиха от Корпорацията по атомна енергия на Обединените арабски емирства (ENEC), предава world-nuclear-news.org.

Компанията Barakah One Company PJSC, съвместно предприятие на ENEC и корейската KEPCO, завърши процеса по рефинансиране през 2023 година като „покри“ целият непогасен остатък по кредитни линии, предоставени от корейската банка KEXIM. След независима оценка финансови експерти потвърдиха, че рефинансирането на АЕЦ „Барака“ съответства на принципите на „зеленото“ кредитиране.

„Зеленият“ кредит за проекта за АЕЦ „Барака“ го прави първият в региона на Близкия изток и Северна Африка и Азия, и вторият в света ядрен проект, който успешно е преминал процеса на получаване на „зелен“ кредит“, съобщиха от ENEC.

АЕЦ „Барака“ е първото търговско ядрено съоръжение в арабския свят, а трите му реактора в търговска експлоатация генерират повече от 30 тераватчаса електроенергия. „Барака“ 4 също е по технологията APR1400, доставена от Южна Корея в централата на брега на Персийския залив, западно от град Абу Даби. „Барака“ 3 влиза в търговската експлоатация през 2023 г. „Барака“ 1 – през 2021 г., а „Барака“ 2 – през 2022 г.

Когато и последният от всички четири енергоблока на АЕЦ „Барака“ започне работа, централата ще произвежда 40 тераватчаса електроенергия на година, като по този начин ще съкрати въглеродните емисии с 22,4 милиона тона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *