Олимпийското село в Париж ще се охлажда от Сена

Брюксел, Апостол Апостолов*, специално за REALNO.BG

Новото олимпийско село в Париж, което ще посрещне над 14 000 състезатели от целия свят в края на юли, ще се охлажда без климатици, като използва водата от река Сена. Комплексът, който се намира в района на Сен Дени, се простира на площ от 52 хектара и е проектиран така, че да посрещне прогнозираното покачване на температурата във Франция до 2050 година. Според метеоролози край Сена след две десетилетия през лятото живакът ще удря стойности, приблизителни на тези в Севиля, разказва в интервю за обществената телевизия VRT белгийският архитект Анн Мие Депюийд, която е ръководила няколко екипа в проекта.

Системата за охлаждане ще черпи вода от река Сена за охлаждащи станции. Те изпомпват вече охладената вода през подземни тръби към сгради, които използват технологията вместо традиционни климатични инсталации.

В олимпийското село са изградени 6000 апартамента, които ще приютят 14 000 олимпийски състезатели, а след това и 9000 параолимпийци. През студените дни ще се отоплява геотермално, а през лятото ще се използва прохладата на Сена. Затова са построени по нейното течение, разказва Анн Мие Депюийд.

След игрите мястото ще се превърне в най-новия супермодерен комплекс на френската столица. Освен, че ще има множество дървета, там ще бъдат изградени „сенници“, на които да кацат птиците.

„Беше много сложно от гледна точка на спецификациите. Например, всички зали и коридори трябваше да бъдат достатъчно широки, а баните изискваха специфични облицовки“, посочва белгийката.

Олимпиадата в Париж ще се проведе от 26 юли до 11 август.

*Апостол Апостолов е икономически журналист, който живее в Брюксел от 2020 г. С интерес следи теми в енергетиката, „зелената“ енергия, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите, както и политиките в района на Бенелюкс – западноевропейския икономически съюз, включващ Белгия, Нидерландия и Люксембург.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *