Обединените арабски емирства искат 4 нови ядрени реактора

Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще обявят търг за изграждането на нова атомна централа, която да удвои броя на реакторите в страната, съобщава Ройтерс, цитирайки свои източници. Страната планира да потърси оферти за четири нови реактора още през следващите месеци. Целта е търгът да бъде проведен и строителството – възложено, още в рамките на тази година, така че новата АЕЦ да заработи до 2032 г.

Конкурсът ще бъде отворен за всички потенциални кандидати, включително американски, китайски и руски компании, посочват източниците, като уточняват, че Южна Корея няма да бъде сред разглежданите кандидати.

Русия е водещ „играч“ в строителството на ядрени реактори, заедно с Китай, който бързо разширява глобалните си амбиции за ядрена енергия. ОАЕ е първата арабска държава с атомна електроцентрала, след като през 2021 г. откри в Абу Даби изградената от Южна Корея АЕЦ „Барака“. Четвъртият и последен реактор на държавната АЕЦ трябва да влезе в търговска експлоатация тази година, като с това централата ще достигне пълен работен капацитет и ще започне да осигурява една четвърт от електроенергията на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *