ОАЕ свърза към мрежата си четвърти ядрен реактор

Проектираният в Южна Корея реактор APR-1400 с вода под налягане и мощност от 1400 мегавата започна да доставя електричество към мрежата на Обединените арабски емирства няколко седмици, след като достигна първа критичност. Това доближава АЕЦ „Барака“ до целта четиритe ѝ реактора да покриват 25% от електроенергийните нужди на страната, пише World-nuclear-news.org.

Корпорацията Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) съобщи, че на 23 март 2024 г. енергоблокът е „безопасно и успешно“ свързан към електропреносната мрежа, което е „ключов момент в прехода към чиста енергия и въглеродна неутралност до 2050 г.“

Предстои реакторът да премине тестове под непрекъснато наблюдение за постепенно вдигане на нивото на мощност до достигане на пълен капацитет, за да може да влезе и в търговска експлоатация.

АЕЦ „Барака“ е първата атомна електроцентрала, която работи в Арабския свят. Тя е разположена близо до столицата Абу Даби. Първите три енергоблока на централата, които са с реактори на южнокорейската корпорация KEPCO, произвеждат над 30 тераватчаса електроенергия годишно.

Строежът на четвърти енергоблок на АЕЦ „Барака“ започва през 2015 г., три години след началото на работата по първия реактор на площадката, а ENEC подчертава „значителната полза от строежа на няколко реактора в рамките на поетапeн график.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *