Няма кой да събира маслините в Гърция

Собствениците на маслинови насаждения в Гърция са изправени пред голям недостиг на работна ръка за събиране на новата реколта, съобщи гръцката телевизия „Мега“.

Земеделците изпитват затруднения да намерят чужденци, като недостигът на работници е довел до повишаване на надницата. Заплащането за труда на ден се движи между 50 и 60 евро, което е с 25% повече в сравнение с миналата година, посочва сайтът agronews.

За да се справи с проблема с липсата на земеделски работници, Центърът по труда в Ираклион на средиземноморския остров Крит е задействал програма, която стимулира безработни да работят в първичния сектор и по-специално в сектора на маслините, като покрива разходите им за пътуване и престой.

Досега в програмата участват 500 безработни. Според експерти на острова липсват близо 10 000 работници.

Тази година производството е по-малко поради климатичните условия, опустошителните пожари в страната и голямото разпространение на маслинови мухи, но въпреки това има остра нужда от работна ръка.

Смята се, че в момента Гърция има нужда от 60 до 80 000 земеделски работници, отбелязва agronews.

Миналата година Гърция подписа споразумение с Египет за наемане на 5000 сезонни работници, но правителствени източници посочват, че има значително забавяне на списъците с кандидати, за който отговаря египетското министерство на труда.

Зехтинът в Гърция вече се превърна в луксозна стока, тъй като цената му се повиши с до 30% спрямо последния сезон.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *