НОИ предлага над 70 електронни услуги

НОИ предлага повече от 70 електронни услуги, като част от онлайн справките за осигурените лица са със свободен достъп, а за повечето се изисква наличие на персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно във всяко едно от териториалните поделения в страната или по електронен път.

Само през изминалата година издадените кодове за достъп до услугите на осигурителния институт са над 201 хиляди, като под 10% от тях са издадени по електронен път.

Най-сериозен прогрес се наблюдава при електронните справки, свързани с отпускането и изплащането на обезщетения за безработица. Общото нарастване на достъпите до тази група е-услуги се увеличава с 24,6%, като от 1,2 милиона през 2022 г. те се покачват до 1,5 милиона през миналата година. С 6% пък се е увеличило използването на електронни административни услуги.

Най-популярна и през 2023 г. остава електронната справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване. Потребителите са се възползвали от нея близо 5,9 милиона пъти. При другата популярна справка – за социално осигуряване по ЕГН, достъпите са около 2,8 милиона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *