Нов световен рекорд в сферата на ядрения синтез

Учени от Южна Корея съобщиха за нов световен рекорд за време на поддържане на реакция на ядрен синтез при 100 милиона градуса по Целзий – седем пъти по-висока температура, отколкото тази в ядрото на Слънцето, съобщи CNN.

Поддържането на такива високи градуси „не е лесно да се демонстрира, заради нестабилната природа на високотемпературната плазма“, заяви Юн Си У, директор на изследователския център на Корейския институт за ядрена енергия (KFE), поставил новия рекорд.

Инсталацията за изследване на термоядрения синтез KSTAR, наричана „изкуствено слънце“, е успяла да поддържа плазма с температура 100 милиона градуса в продължение на 48 секунди. Тестовете са провеждани от декември 2023 г. до февруари тази година. Предишният рекорд от 30 секунди бе поставен през 2021 г.

Плазмата с висока температура и висока плътност, в която реакциите на синтез могат да протичат в продължение на дълго време, е жизнено важна за бъдещото развитие на термоядрените реактори, заяви Юн Си У. Стремежът на KSTAR е до 2026 г. да успее да поддържа плазма при температура 100 милиона градуса в продължение на 300 секунди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *