Нов реактор в Словения ще струва между 9 и 15 млрд. евро

Словенската енергийна държавна компания GEN energija изнесе актуална информация за плановете на страната за нова атомна мощност, предаде world-nuclear-news.org. Става дума за изграждане на един конвенционален реактор, който по всяка вероятност ще бъде разположен до площадката на съществуващата АЕЦ „Кръшко“, в която работи един реактор от 696 мегавата на „Уестингхаус“.

Според първоначалните анализи от гледна точка на електроенергийна мрежа оптималната предвидена мощност за новия реактор е 1300 мегавата.

„Най-добрата ни оценка е на база изчисления на самата компания, а не на обвързващи оферти от потенциални доставчици. Възможностите са за 9,3 млрд. евро за мощност от 1000 мегавата и 15,4 млрд. евро за 1650 мегавата. За всички изчисления и прогнози възнамеряваме да поискаме оценка от призната международна институция“, посочват от GEN energija. Словенската държавна компания подчерта, че проектът е от изключително стратегическо значение, тъй като ще осигури декарбонизация и енергийна сигурност на страната за над 80 години напред. Ще бъдат създадени и близо 5640 нови работни места за следващите 10 години. Предвижда се и над 37% участие на местни доставчици в проекта.

Премиерът на Словения Роберт Голоб пое ангажимент да проведе референдум за нова АЕЦ по-късно тази година. Окончателното инвестиционно решение предстои да бъде взето през 2028 г., а строителството може да започне през 2032 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *