Какво е почасов енергиен договор?

Брюксел, Апостол Апостолов*, специално за REALNO.BG

Нов тип променлив контракт за електроенергия бавно си проправя път в Белгия. Става дума за договор с енергото, при който тарифата не е фиксирана на дневна и нощна, а зависи от цената на електроенергията, която се търгува на борсата в сегмента „Ден напред“. Засега този тип договор се предлага само във фламандската част на страната и не от всички оператори.

Една от причините все още да не са привлекателни за домакинствата е, че е необходимо внимателно да се следи динамиката на борсовата цена за съответния час в рамките на деня. Освен това е необходим и „умен“ електромер, който не е наличен в цялата страна.

За момента едва 0,03% от белгийците във Фландрия са на променливи договори. Очакванията на енергийния регулатор CREG обаче са за нарастване на потребителския интерес през следващите години.

Експерти на регулатора обясняват, че към момента семействата, които нямат нужда от зареждане на електромобил или наличие на термопомпа, не обръщат внимание на новите договорни взаимоотношения. В случай обаче, че променят модела си на енергопотребление и инсталират зарядна станция, например, за тях ще са от значение дневните спадове на борсовата цена и така ще могат да пестят значителна сума от месечната си сметка.

Сметката на регулатора показала, че средно домакинство може да намали от 350 на 290 евро месечната си сметка, ако внимателно следи ежедневно динамиката на борсовата цена и нейните спадове.

Цени за „Ден напред“ на оператора „Елиа“.

Новият тип договор е добра възможност с оглед на променения климат и непрекъснатите бури, който се редят една след друга в Северна Европа от началото на годината. При тях поривите на вятъра достигат между 100 и 150 км/ч и генерират огромни количества зелена енергия от вятърните паркове. Огромната произведена енергия, в комбинация с ниското потребление, формира отрицателни стойности на цената, последният случай бе през януари, когато тя достигна до – 15 евро за мегаватчас.

От регулатора предупреждават и собствениците на слънчеви панели, че трябва да бъдат много внимателни с динамичните договори. В случай, че не консумират цялата генерирана енергия, излишната ще бъде включена в мрежата. Ако обаче цената на търгуваната енергия на борсата за съответния часови диапазон е ниска, те ще получават по-малко пари. Ако е отрицателна, поради свръхпредлагане, те дори ще се наложи да плащат за да се „пласира“ енергията им. Следователно в техен интерес е да увеличат максимално потреблението си и да изразходват енергията за собствени нужди или пък да я съхранят в батерия. Опция е дори да изключат слънчевите панели.

Как да се действа в тези случаи е трудно да се каже, както за крайните битови клиенти, така и за производителите. Енергийният експерт Люк Паувелс казва, че няма ясен отговор като се има предвид, че една от компонентите в уравнението е капризите на времето. А то е непредсказуемо. Според него обаче си струва домакинствата да направят сравнение. За тази цел има създаден виртуален симулатор на енергийния регулатор, който е най-точният барометър и няма скрити уловки от доставчиците.

Как стои въпросът с фиксираните договори и дали при промяна на цената на борсата абонатите може да бъдат облагодетелствани?

Според енергийния сайт Mijnenergie.be цената на енергията на борсите в Белгия и Нидерландия сега е над 8 пъти по-ниска отколкото през август 2022 г. Същевременно цените на доставчиците падат по-бавно. Абонатите в момента плащат 5 пъти по-малко, отколкото по време на пика на енергийната криза.

При фиксиран договор (едногодишен, за 3 или 6 месеца) цената на енергията остава непроменена. Доставчиците на енергия определят тарифната формула в началото на вашия договор. Това означава, че те не могат да го променят по време на неговото действие. Това е възможно само при удължаване на договора.

„Тъй като голяма част от потребителите имат едногодишен контракт, в повечето случаи вече е извършена корекция на тарифите. Затова при подновяване на договор винаги е важно да сравнявате актуализираната тарифна формула с цените на други доставчици на енергия“, казва специалистът Кърт Деман и допълва, че по-стабилната пазарна ситуация бавно се отразява в ценообразуването на доставчиците на енергия.


*Апостол Апостолов е икономически журналист, който живее в Брюксел от 2020 г. С интерес следи теми в енергетиката, „зелената“ енергия, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите, както и политиките в района на Бенелюкс – западноевропейския икономически съюз, включващ Белгия, Нидерландия и Люксембург.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *