Нидерландия ще изгражда 4 нови ядрени реактора

Новосформираното коалиционно правителство на Нидерландия ще подкрепи изграждането на най-малко четири нови ядрени реактора, като част от програма за утрояване на държавното финансиране за ядрени проекти, съобщават медиите в Нидерландия, пише powermag.com.

Планиран е търг за избор на технологията на първите два енергоблока. Наскоро новият кабинет обяви, че обмисля закупуването на дял в АЕЦ „Борселе“, ако бъде взето решение за удължаване на срока на експлоатацията ѝ след 2033 г. За целта, правителството е предоставило средства за проучване на техническата осъществимост и на безопасността.

Единствената АЕЦ в Нидерландия – „Борселе“, разполага с един реактор под налягане с мощност от 485 мегавата, в експлоатация от 1973 г. Мерките за удължаване на живота на АЕЦ „Борселе“ и за изграждане на нови ядрени мощности са част от програма за ядрена енергия в подкрепа на климатичните инициативи на Нидерландия, за която новото правителство възнамерява да задели 14 млрд. евро. Към момента са осигурени около 4,5 млрд. евро от финансирането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *