В Нидерландия въвеждат такса за слънчевите панели

Брюксел, Апостол Апостолов*, специално за REALNO.BG

Собственици на слънчеви панели, които предоставят неизползваната енергия в електроенергийната мрежа на Нидерландия, вече ще трябва да плащат такса, съобщи един от операторите – Eneco. Причината е, че прекалено много домакинства са започнали да връщат енергия и за доставчика е трудно да компенсира всички по време на слънчевите дни.

В момента Eneco плаща на собствениците такса от 5 евроцента за киловатчас. От следващото лято обаче нещата ще се обърнат и ще подават енергия само онези, които са си платили за достъп до мрежата, чиито размер все още се обсъжда.

Решението на Eneco идва само няколко дни, след като стана ясно, че през 2023 г. страната е генерирала повече соларна енергия отколкото всяка друга голяма европейска държава или 20,63 TWh, което е увеличение от 450% на 5 годишна база.
Част от произведената енергия, според статистическата агенция CBS, е използвана за отопление, а друга – за осветление. Малко под 60% от генерираната слънчева енергия отива за нуждите на компаниите, останалите над 40% са за домакинствата.

След началото на войната в Украйна и разразилата се енергийна криза, слънчевите панели станаха хит в Нидерландия. Според местната организация Milieu Centraal, 10 слънчеви панела заедно с инсталация и инвертор излизат около 7500 евро инвестиция.

Средностатистическото домакинство в страната консумира 2479 kWh електроенергия годишно. На месец, при цена на тока от 40 евроцента, това означава, че семейство плаща 83 евро месечна фактура. При закупуване на десет панела с пик 400 вата, генерираната енергия е около 3600 kWh на покрив с южно изложение. Тези месечни разходи към енергийния доставчик изчезват.

Много хора обаче или не знаят или се страхуват да вземат кредит за закупуване на панели. Все още малко известен факт е, че има т.нар. топлинен фонд към държавата – правителствена схема, която отпуска заеми на домакинствата при 4,1% лихвен процент. Разбито месечно на домакинство излиза по 68 евро за срок от 7 години. Въпросът е: какво пречи на хората без собствени пари да инвестират в слънчеви панели? Направено проучване сред собствениците на по-стари жилища показва, че 75% не са били наясно, че има субсидии или заеми за устойчивост. Ето защо не е изненадващо, че много потребители намират инвестицията за твърде скъпа.

*Апостол Апостолов е икономически журналист, който живее в Брюксел от 2020 г. С интерес следи теми в енергетиката, „зелената“ енергия, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите, както и политиките в района на Бенелюкс – западноевропейския икономически съюз, включващ Белгия, Нидерландия и Люксембург

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *