Не разчитайте на тези автобуси в София утре

КНСБ предупреди, че Федерацията на транспортните синдикати – (ФТС) започва протест заради ниските заплати в градския транспорт утре. Той ще се изрази в акция на последната спирка на линиите 4, 88, 204, 304, 384 и H4 в жк „Дружба 2“, улица „Обиколна“ – до автобусна спирка 0611.

Неподчинението на недоволните служители от системата на столичния градски транспорт ще започне в 08:00 часа, като движението на посочените линии ще бъде затруднено, възможно е да се стигне и до тяхното спиране.

Припомняме, че искането на КНСБ за още 37 млн. лв. целево за увеличение на заплатите в сектора не бе прието в Бюджет 2024, а социалното напрежение в градския транспорт, започнало в края на миналата година, не стихва.

Според профсъюзите заплатите в сектора са „изядени“ от инфлацията и изпреварващия ръст на доходите в частния сектор. Всекидневно напускат служители, които търсят по-добри условия на труд в частния сектор макар и на по-ниско квалифицирани работни позиции.

На мястото на пенсионираните служители не постъпват нови заради ниските стартови заплати и липсата на перспектива. Всичко това води до натрупване на големи количества извънреден труд, който за изминалата година достигна над 500 хил. часа. Това оказва пряко негативно влияние върху безопасността, която предлага градският транспорт.

От КНСБ посочват, че липсата на кадри – шофьори, инженерен персонал, механици, обслужващ и почистващ персонал и други, е причина за преумора на служителите и увеличаване на произшествията и авариите в сектора. Не е ясно дали тази тенденция има общо с поредната катастрофа с автобус в София вчера, която завърши с ранени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *