Нефт, злато, газ. Войната в Близкия Изток променя пазарите

Коментар на Боян Рашев*

Светът е изправен пред разгръщането на нова, стара война:

Иран започна ефективни масови атаки с ракети и дронове срещу Израел.

Йемен и други арабски страни са готови да се включат. Никой не знае докъде може да стигне конфликтът този път. Силно се надявам да се намери път към мира, макар че като гледам какво се случва вече две години в Украйна…

Последствията за глобалните пазари вероятно ще бъдат в няколко посоки:

Цените на нефта и златото ще продължат ръста си от последните два месеца с нови сили.

Златото прави нови исторически рекорди в номинална стойност през ден, но все още е безкрайно далеч от рекорда от $850 на унция от 1980 г. Ако се коригира с инфлацията (US CPI), това значи $3,590 на унция днес. Потенциалът е гигантски.

Нефтът също може да звучи скъп при $90 на барел днес, но ако САЩ наистина се опитат да наложат ембарго на Иран, а Иран от своя страна ефективно застраши доставките за света през Ормузкия проток (невъобразимо, но възможно!), никой не може да си представи колко би струвал най-важният енергиен източник за цивилизацията. Рекордите от първите дни на войната в Украйна лесно ще бъдат прескочени.

Не бива за забравяме, че и целият износ на втечнен газ от Катар минава през въпросния проток, така че цените на газа в Европа пак може да се устремят нагоре.

Други очевидни печеливши са акциите на компаниите от оръжейната индустрия, които и без това натрупаха доста бизнес покрай войната в Украйна.
Балоните на S&P 500 и другите големи индекси, които зависят от крайно оптимистични очаквания за развитието на света, може и да се спукат по особено болезнен начин.

Разбира се, нищо от написаното не трябва да се приема като препоръка за инвестиции.

*Коментарът е от личния фейсбук профил на Боян Рашев. Заглавието е на Realno.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *