На гости на нимфите в Каснаково

Автор: Венцислав Петков, създател на фейсбук страницата „По следите на неизвестното“. Там се показват човешки истории, пътешествия и малко познати места.

Един много обещаващ туристически обект, с голям потенциал и национално значение, е на път да се разгърне в община Димитровград. Думите „светилище“ и „нимфи“ в неговото име ми въздействаха като магнит, за да отида и да надзърна какво се крие зад тях, използвайки връщането си от служебно пътуване. Днес ще ви заведа до Светилището на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково.

Светилището представлява комплекс от сгради, построен през II век от римския пълководец Тит Флавий и неговата съпруга Клавдия Монтана, в чест на водните нимфи и Афродита.

Ще се запитате, може би, кои всъщност са нимфите? Митологията ги обрисува като млади и красиви женски божества, представящи природните сили. На тях са посвещавали светилища с формата на полукръг, строени близо до водоеми, наречени нимфеуми.

Пред нимфеума е оформена мраморна колонада, а при археологическите разкопки източно и западно от храма, са открити две симетрични сгради, интерпретирани като храмове. През 1970 г. при разкопки се открива нова сграда, снабдена с подово отопление (забележете), мраморни облицовки и подови мозайки. През 2007 г. са проведени нови разкопки, при които е разкрита жилищна сграда от римската епоха, която има „П“ образен план. Сградата е била построена в края на II век и опожарена от готите през III век. Касае се за римска вила, като хората, посетили вила „Армира“ край Ивайловград, веднага могат да направят паралел с нея.

Светилището е изградено върху карстови извори под формата на полукръг. Доста впечатляващ е женският силует върху една скала над централния извор на светилището. Според преданията, този силует принадлежи на неземно красива нимфа, опитала да съблазни създателят на светилището Тит Флавий. Той обаче се оказал корав и не се поддал на съблазанта, оставайки верен на съпругата си.

Многобройни уникални предмети са намерени от археолозите при разкопките. Сред тях са мраморен крак от скулптура в цял ръст, мраморна женска глава, мраморни капители, мраморни облицовки. Те могат да бъдат видeни в специално посветената на светилището зала на Историческия музей в Димитровград.

В днешно време, светилището изглежда малко запуснато. В основите на нимфеумите са се образували езерца, естествено обиталище на жаби, които притеснено врякат при наличие на човешко присъствие. Изграден е информационен център по европейски проект, от който може да се вземат брошури, картички, магнити и др. Разкопките са консервирани, като финансовите средства по проекта не са стигнали, за да бъде завършено изцяло проучването на обекта.

Амбицията на местната власт в Димитровград е да вложи средства и обектът да придобие привлекателен за туристите вид. Идеята е срещу символична сума за вход, местен екскурзовод да разкрива на посетителите тайните на нимфите. Предвидено е също да бъде поставено нощно осветление на обекта. Водещата атракция, обаче, ще бъдат възстановките на събитията от онези времена, които се правят на редица други места, като античния град „Нове“ край Свищов, на „Калето“ в Мездра и т.н.

Не пропускайте възможността да се отбиете до светилището, ако имате път из този регион. Мястото е тихо, спокойно и зарежда с положителна енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *