НАП променя критериите за големи и средни данъкоплатци

Националната агенция за приходите (НАП) от 1 януари 2024 г. въвежда нови критерии за определяне на дружествата като големи или средни данъкоплатци и осигурители.

До момента фирмите бяха определяни като големи данъкоплатци и осигурители при внесени над 3 млн. лв. в бюджета, като последната актуализация на списъка с тези дружества е направена през 2017 г. Сега НАП прави корекция на лицата, попадащи в обхвата на териториална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“.

Според новите критерии, дружествата трябва да са платили през 2022 г. над 3,5 млн. лв. данъци и осигуровки, след приспадане на възстановените през годината суми, или нетните приходи от продажби да са повече от 300 млн. лв. Посочените суми не трябва да са от еднократни сделки или разпореждане с имущество.

След Нова година в обхвата на териториална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“ (ТД ГДО) влизат близо 1350 дружества. Сред тях са БНБ и банкови институции, застрахователи и презастрахователи, пенсионно и здравноосигурителни дружества и други.

Фирмите, които отговарят на описаните изисквания, ще бъдат вписани служебно в регистъра на ГДО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *