Намалява интересът към обучение за програмисти

До септември 2023 г. повече от 28 000 българи са завършили курсове за квалификация и преквалификация, показват данните на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), които бяха представени по време на националната конференция „Качество на професионалното обучение – търси, сравни и избери!“, съобщиха от Българската стопанска камара.

Най-много българи са преминали обучение по транспортна и подемно-транспортна техника (9700 лица), следвани от охранителите (3183), фризьори и маникюристи (3002). Запазва се интересът към обучението по дефицитни професии за индустрията – за заварчици са обучени 1250 лица, за електротехници и електромонтьори – 406. В специалности, свързани с кулинарията, за периода до есента на 2023 г. през курс са преминали 750 лица, а 79 българи са завършили обучение за парамедици. Увеличение има в броя на обучаващите се в селското стопанство (2200 лица), като от тях в курсове за пчелари например са обучени 110 човека.

НАПОО отчита спад в интереса към професионалното обучение за програмиране – с 30%, сравнено с периода януари – септември 2022 г. (1010 обучени лица).

Събитието е част от дейностите по проект „Качество и ефективност“, изпълняван от НАПОО в партньорство с Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията по заетостта (АЗ). В конференцията участваха представители на центрове за професионално обучение, експерти от ключови институции (НАПОО, МТСП, МОН и АЗ), представители на работодателски и синдикални организации и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *