Не знаем дори утре какво ще правим с енергетиката

Автор: Страхил Иванов, Realno.bg

В края на април пристигна първата доставка на американско ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй“ от „Уестингхаус“. Това са 42 касети, които са предназначени за 5-ти блок на атомната ни централа. Тогава обявиха, че цената на новото гориво е сходна с тази на руското.

В средата на май обаче АЕЦ „Козлодуй“ внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за повишаване на цената на доставяния за бита ядрен ток с 30 процента от 1 юли 2024 г. Дружеството е изчислило, че тарифата му за домакинствата трябва да се промени от сегашните 63.48 лв./МВтч без ДДС на 82.52 лв.

Виждате ли връзка между двете събития? Производствените разходи на централата преди постъпването на американското ядрено гориво не са се увеличили. Атомната ни централа произвежда една от най-евтините електроенергии. Въпреки че цената на американското гориво първоначално бе определена като сходна с тази на руското, всъщност май не е точно така. Точни стойности, естествено, не посочиха. Но няма друго обяснение за това, че от атомната централа поискаха такова сериозно увеличение на електроенергията, без да имат увеличаване на производствените разходи. Да, след острата реакция на обществото и най-вече заради предизборната кампания, това заявление бе коригирано в КЕВР и изпратено сходно с миналогодишното. Но по един или друг начин накрая цената пак ще платим ние.

Говорят и за диверсификация на източниците на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Не, това не е диверсификация, защото ще се прекрати договора с Русия за внос на руско ядрено гориво. Диверсификация щеше да има, ако внасяме гориво от много страни и имаме алтернативи. А сега сменяме горивото от Русия с това от САЩ, без дори да е ясно на каква цена. Освен това новото гориво е чуждо за българската централа. От Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ни увериха, че то e безопасно, макар че за това уверение се изчака до последния момент. От АЯР използваха и помощта на чужди експерти, за което си платихме, нали сме богата държава, в която само се трупат дефицити, като този във Фонда за сигурност на електроенергийната ни система.

Щеше е да е хубаво, ако енергетиката не се ползваше за политически и геостратегически цели. Поради това и резултатите ни са такива. От 4 години чакаме да се внесе енергийна стратегия. Имаше само проект. Но как да се внесе енергийна стратегия, след като нямаме яснота дори утре какво ще правим с енергетиката. До вчера щяхме да строим АЕЦ „Белене“, за което дадохме милиарди за два реактора, които сега се чудим как да подарим на Украйна. Сега вече сме партньори със САЩ и купуваме ядрено гориво и ще строим пак нови блокове, само че този път на площадката в Козлодуй. Тъй като България безспорно има нужда от ядрени мощности, които да ни дадат евтина и сигурна електроенергия, дано след години да не започнем да се чудим на кого да подаряваме и новите блокове, които сега се подготвяме да строим. Защото един ден всичко ще приключи за българската ядрена енергетика, ако продължаваме в този дух. Тогава обаче вече ще е късно да поправим щетите, защото енергетиката е сфера, в която нещата се случват бавно и с мисъл за бъдещето, а не само да угодим ден напред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *