Най-старата АЕЦ в света може да работи над 60 години

Швейцарската енергийна компания „Акспо“ оценява възможността АЕЦ „Безнау“, разположена в Северна Швейцария, да продължи работа и след 2030 година, пише globalenergyprize.org.

Обследването на двата най-стари реактора в света касае техническата приложимост, като безопасността е основен приоритет. Дали експлоатацията им след първоначално предвидените 60 години е възможна, зависи от няколко фактора, сред които целостта на централните компоненти, както и наличието на персонал, доставчици и гориво.

Оценката е започнала и се очаква да отнеме близо година. От пускането в експлоатация реакторите, от „Акспо“ са инвестирали над 2,5 млрд. швейцарски франка (2,8 млрд. щатски долара) в преоборудването и модернизирането им.

„Безнау“ I е свързан към мрежата през 1969 г., а „Безнау“ II – през 1971 г., като общото им електропроизводство е около шест тераватчаса.

В Швейцария няма ограничения за продължителността на живота на атомните централи и те могат да бъдат в експлоатация, докато Швейцарският федерален инспекторат по ядрена безопасност (ENSI) счете за безопасно. В доклад от 2011 г. ENSI посочва, че е възможно АЕЦ „Безнау“ да работи до 60 години, а в преглед на безопасността от 2017 г. отбелязва високото ниво на сигурност на централата, следствие на извършените обстойни реконструкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *