Най-голямата пивоварна компания с рекордни обеми

Акциите на Anheuser-Busch InBev поскъпнаха с повече от 5% в днешната ранна търговия, след като белгийската пивоварна компания съобщи, че е постигнала добър финансов резултат през първото тримесечие на годината, както и че очаква облекчаване на ефектите от продължаващия бойкот на нейната бира Bud Light в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-голямата пивоварна компания в света отчете 2,6-процентов ръст на приходите си през тримесечието януари – март, в съответствие с очакванията, и по-добри от прогнозираните печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) и реализирани обеми, включително в Северна Америка, най-големия регион по приходи за компанията, посочиха анализатори.

Компанията, която произвежда марките бира Stella Artois и Corona, обяви, че регистрира рекордни обеми на някои от своите пазари, включително Бразилия и Южна Африка.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) е нараснала с 5,4% през първото тримесечие на годината, доста над очакваното от анализаторите увеличение с 1,9%.

Продажбите на Anheuser-Busch InBev в САЩ бяха силно засегнати от потребителски бойкот на бирата Bud Light, което я свали от първото място като най-продавана бира в страната.

Приходите на компанията в САЩ са намалели с 9,1 процента през първото тримесечие на годишна база, като продажбите към търговците на дребно са намалели с 13,7 процента.

Все пак продажбите в Северна Америка са спаднали с по-малко от очакваното и резултатите представляват подобрение в сравнение с по-рано, според експерти.

Anheuser-Busch InBev се справи с (вероятно) най-трудното тримесечие на 2024 г.“, коментира анализаторът на британската банка Barclays Лорънс Уайът. Bud Light продължава да оказва влияние върху резултатите, но това е последното тримесечие, когато влиянието ще е значително“, добавя той.

Продажбите на Bud Light се сринаха на фона на консервативната реакция на потребителите в САЩ, след като марката изпрати възпоменателна кутия на транссексуалния инфлуенсър Дилън Мълвани в началото на април. Това доведе до оттегляне на потребителите и коства на марката първото й място като най-продавана бира в Съединените щати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *