Пускат най-големия соларен парк в Европа

Shell завършва изграждането най-големия соларен парк в Европа. Той се намира в Нидерландия, има 128 304 слънчеви панела и пиков капацитет от 71,1 мегавата. Паркът Koegorspolder се разработва на етапи от 2 години, пише за Realno.bg журналистът Апостол Апостолов, който живее в Белгия и следи отблизо енергийната политика в региона.

Строителството

Строителството започна през пролетта на 2022 година, а през това лято беше произведено първото електричество. В момента са в ход финални тестове. Ако всичко върви по план, паркът ще заработи на пълни обороти в края на годината.
Изграждането на парка e част от политиката на ниската земя да стане климатично неутрална най-късно до 2050 г.

Koegorspolder, заедно с въведения в експлоатация преди две години парк Sas van Gent-Zuid, ще генерират годишно по 200 мегавата електроенергия. Тя трябва да допринесе за повишаване на устойчивостта на индустрията в община Тернойзен.

Такса

Около соларния парк е създадена така наречената „Временна природна зона“, в сътрудничество с пристанището на Северно море, Федерацията за околна среда на Зееланд, Яра Слуйскил и Shell.

Освен в биоразнообразието Shell ще дава годишно на Фонда за устойчивост на община Терньозен по 1000 евро на мегават за период от 15 години. С тези пари ще се развиват устойчиви проекти, чрез които общината да стане климатично неутрална до 2030 година

Екологичното разрешително предвижда 25-годишна максимална работа на соларния парк. След това Shell трябва да свали инсталациите и да възстанови района.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *