С 20% поскъпнали ученическите униформи за година

Родители на ученици в София споделят пред Realno.bg за сериозно поскъпване на ученически униформи и задължителни облекла в държавните училища. Цените на една от фирмите, която държи 58% пазарен дял и работи по дългосрочна програма за внедряване на ученически униформи, започват от 21,90 лева за най-обикновена тениска с къс ръкав и достигат до 288,90 лева за пълен екип на униформа за момиче от горните класове, която обаче е по желание на родителите. Програма минимум със задължително облекло включва тениска и суитшърт, които, според размера и вида, струват от 80,90 лева до 106, 50 лева за комплект.

„Един най-обикновен суитшърт, който е сред задължителните облекла в нашето училище, вече е между 59 и 69 лева, а ние трябва да осигурим поне 2 от тях, както и две тениски“, казва родител от София, който ни изпрати ценоразпис на фирмата “БОНИТА СТИЛ” ЕООД. Компанията е изпълнила повече от 300 договора  и е облякла над 250 000 деца от цялата страна, като само в София към момента тя доставя униформени облекла на 20 училища, става ясно от портфолиото ѝ.

Ето какви са цените за детски дрехи, униформи и артикули за едно от столичните училища:

В  рамките на последната година един летен суитшърт е поскъпнал с 10 лева, което е близо 20%. Родители търсят алтернативи на все по-високите цени на фирмените ученически облекла и поръчват униформи на шивачи. Има сигнали и за търговия втора употреба на запазени униформи.

Този летен суитшърт и обикновена тениска струват общо 80,90 лева. За една учебна година ученик има нужда поне от два комплекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *