Над 100 унгарски компании работят по проекта АЕЦ „Пакш-2“

До месец ще започне производството на корпуса на реактора за първи енергоблок на АЕЦ „Пакш-2“ в Унгария. През втората половина на годината на строителната площадка ще бъде доставен уловителят на стопилка – първото оборудване с дълъг цикъл на производство. Това стана ясно след среща между генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов, които са изпълнител на проекта, и министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто в Будапеща.
В проекта вече участват над 100 компании подизпълнители от Унгария.

„Пакш-2“ се явява разширение на съществуващата атомна централа край град Пакш на река Дунав и включва строителство на два ВВЕР реактора от по 1200 мегавата всеки. Това е и първият проект на територията на ЕС, който получи лиценз за изграждане на нови руски ядрени енергоблокове.

„На площадката на АЕЦ „Пакш-2“ се работи непрекъснато, няма никакви пречки за изливането на първия бетон до края на тази година и свързването на двата нови енергоблока към унгарската енергийна мрежа в началото на следващото десетилетие. Гордеем се, че в Пакш се реализира наистина голям международен проект – освен руския главен изпълнител във веригата от подизпълнители има германски, френски, австрийски, шведски и американски компании“, заяви Петер Сиярто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *