Има ли риск да останем без ток?

От утре (9 октомври) 1000 мегавата мощност ще отпаднат от общия баланс на българската енергетика за повече от месец. АЕЦ „Козлодуй” започва годишния планов ремонт на шести блок, съобщиха от атомната централа. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата 29-а горивна кампания, като се предвижда той да бъде пуснат отново „до края на ноември“.

В подобни ситуации тази мощност се компенсира от включване на повече мощности в ТЕЦ „Марица изток 2“. Десетки служители на централата обаче продължават своите протестни действие. В социалните мрежи, и по-конкретно в специализираната група „Истината за „Мини Марица-изток“, както и в групата „Истината за Стара Загора“, могат да се видят предложения от страна на протестиращи за стачка.

„Синдикалните лидери на миньорите и енергетиците са грамотни хора и могат да си правят елементарни сметки. Съвсем не е случайно споменаването на думата „стачка“. Ако те действително реализират своята заплаха, блокирането на магистрала „Тракия“ и Хаинбоаз ще ни се види като невинна настинка. Плановият ремонт на атомната централа не може да се спре, според енергийните експерти, но ако в същия момент спрат да се подават въглища към трите централи на комплекса „Марица изток“ и се блокира държавната централа с мощност по голяма от 6-ти блок, ще станем дискотека“, пише Александър Константинов в „Истината за Стара Загора“.

Припомняме, че пътните блокади на протестиращите енергетици и миньори в Старозагорско продължават десети ден. Затворени са участъци от автомагистрала „Тракия“, Прохода на Републиката и Подбалканския път при Гурково. Използват се обходни пътища, поради засиления трафик се образуват колони от автомобили.

Няма промяна в позицията на протестиращите. Според неофициална информация, днес от 10:00 часа ще се проведе събрание на магистралата, на което ще се решават различни сценарии за продължение на протестите, сред които и ефективна стачка.

Така изглежда тази сутрин енергийният баланс на страната. Утре, когато АЕЦ „Козлодуй“ изключи шести енергоблок, от микса до края на ноември ще изчезнат 1000 мегавата мощност. В отсъствието им делът на въглищните ТЕЦ в електроенергийната система ще нарасне неимоверно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *