Мирослав Запорожанов: 1 на 100 брокери ще ви каже наистина дали смята пазара на имоти за слаб

1 на 100 брокера на недвижими имоти ще ви кажат наистина дали смятат пазара на имоти за слаб (рисков) в момента, посочва във Facebook администраторът на групата InvestPRO Общество Мирослав Запорожанов.

Както казва и Насим Талеб – „Брокерите на имоти са програмирани да лъжат за силата на пазара.“ Защо биха го направили? Когнитивен дисонанс – неспособност да бъдат обективни, когато обективните факти вредят на финансовия им интерес. В резултат на това се самоубеждават в правотата си, че пазарът на имоти е най-сигурната инвестиция, която работи безотказно при всякакви условия. В техен финансов интерес е да сключат сделка с клиент. Ако са негативно настроени за пазара, и споделят това с клиентите си, то вероятността за сделка намалява драстично.

В икономиката има нещо, което се нарича „Дилема на агента“. Тази дилема гласи, че на теория интересите на агента (брокер на имоти, политик или др.) и тези на принципала му (клиент, гласоподавател и др.) трябва да съвпадат (има сделка, има комисион за агента). На практика обаче агентът има свой собствен финансов интерес.

Когато интересът на брокера съвпада с този на клиента, всичко е супер (в повишаващ се пазар). Когато обаче пазарните условията не са благоприятни (стагниращ или падащ пазар), брокерът е вероятно да спести пазарна информация, която смята че е вероятно да повлияе негативно на клиента му, или направо да излъже, за да си постигне своя финансов интерес. Всъщност жертви на „Дилемата на агента“ (agency dillema) са и строителните предприемачи (като някои гологлави екземпляри в кв. „Л ЮЛИ Н“), които имат печалба за реализиране и също не трябва да бъдат вземани с голяма тежест при пазарния ви анализ.

Жертва на тази дилема са и портфолио мениджъри на фондове, които знаят, че ако ви кажат, че виждат големи рискове пред пазарите, а тяхната стратегия не е с дизайн да се възползва от спадовете, то това може да ви уплаши и да си изтеглите парите, а по-малко пари = по-малко приходи и печалби за тях. Политиците пък водят класацията в тази дилема. В заключение, дилемата на агента е може би уникален филтър за проверка на колко bulshit може би сте изложени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *