Милион работни места ще бъдат загубени във въгледобива до 2050 г.

Почти 1 милион работни места ще бъдат загубени във въгледобивната промишленост в световен мащаб до 2050 година. Това сочи доклад на базираната в Сан Франциско неправителствена организация Global Energy Monitor.

До 2050 година се очаква да бъдат съкратени до 1 милион работни места поради закриване на мощности в индустрията. В това число не са включени допълнителните ангажименти на страните за постепенно премахване на въглищата поради климатичните промени.

В доклада се посочва още, че в следващите 12 години се очаква броят на хората във въгледобивната промишленост да намалее с около половин милион, което се равнява на около 100 съкращения на ден.

Анализирайки 4300 работещи въглищни мини по целия свят, докладът установява, че Китай и Индия, които са водещи в тази индустрия вероятно ще претърпят най-големи съкращения.

Китай има повече от милион и половина миньори и половината от световното производство на въглища. Очаква се до 2050 г. да намали с близо четвърт милион заетите във въгледобива.

Изследователите в доклада твърдят, че повечето мини, които се очаква да бъдат затворени през следващите десетилетия, нямат план за това какъв точно ще бъде преходът след спирането на въгледобива.

Райън Дискет Тейт, програмен директор за въглищата на Global Energy Monitor, казва, че опасенията на работниците в тази промишленост трябва да бъдат поставени на първо място.

/БНР/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *