Мебелите в България поскъпват заради проблеми с дървесината

Мебелната индустрия в България отчита близо 15% спад на поръчките от началото на годината и тази тенденция се засилва последното тримесечие. Сред основните причини са недостиг на дървесина, високите цени на суровината, инфлацията и свитото потребление. Това заяви за БТА изпълнителният директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост Даниела Петрова.

Високата цена на дървесината

Преди две години започнаха сериозните проблеми с добива на дървесина. С две заповеди на служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков бе въведено намаляването на дърводобива с 30% в горите над 100 години. Това, съчетано с истерията тогава, че ще има студена зима, че няма да има дърва за огрев, ток и руски газ, накара хората да се презапасят с дърва за огрев и създаде липси на пазара, което в момента изкривява цените, обясни Даниела Петрова. Това е причина компаниите да купуват дървесина дори от чужбина, за да могат да изпълнят сключените договори, основно с чуждестранни клиенти, за да не плащат тежки неустойки. По думите ѝ на българския пазар от началото на годината се забелязва спад в производството на почти всички типове мебели.

Цените

Някои фирми, които членуват в Камарата, са увеличили цените на мебелите за последната година с около 10-20%, основно заради поскъпването на материалите, посочи Петрова и напомни, че е имало период, в който стойността на металите са белязали ръст от над 300%. Към това се добавят и високите цени на дървесината, увеличените разходи за заплати, нарастват и цените на някои химически компоненти, използвани за производство на пяната, която се използва за меката мебел. Всичко това естествено доведе и до повишаване на цената на крайния продукт, каза Петрова.

Над 55 000 души са заети в индустрията

Производството на мебели, заедно с дървообработването, формира близо 3% от Брутния вътрешен продукт на България. Браншовете дават работа на над 55 000 души, а ако се разшири със заетите в търговските мрежи и доставчиците, числото става още по-голямо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *