МВФ: Европа ще съжалява, ако се поддаде на фермерите

Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите за увеличаване на финансовата подкрепа за протестиращите фермери, предупреди Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), по време на журналистически брифинг във Вашингтон, съобщиха от представителството на Фонда в България, цитирани от БТА.

„Виждаме, че земеделските производители протестират. На човешко ниво, аз разбирам, че те са изправени пред повече трудности и не е лесно да вършат работата си. Но ако тези настроения продължават и ако това тласне правителствата в сложна позиция, в която те се окажат неспособни да направят необходимото за подсилване на икономиките, тогава може да дойде време, в което да съжаляват“, коментира тя.

Общият призив на МВФ е правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани заради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и повишената цена на обслужването на дълга. Урокът, извлечен от дните, както и от войната в Украйна бил, че държавите със силни фундаменти устояват по-добре на шоковете. Затова и МВФ препоръчва правителствата да затварят пробойните в данъчните си системи и да оценяват качеството по на съществуващите публични разходи.

Други теми на брифинга са били държавните дългове, лихвите, финансовата политика на САЩ, перспективите пред китайската икономика и преговорите на МВФ с Египет и Аржентина.

Според Георгиева може да се очаква Управлението за федерален резерв на САЩ да започне да намалява основните лихвени проценти „в рамките на няколко месеца“. За световната икономика обаче по-голямата опасност е било централните банки да избързат с понижаването на лихвите, отколкото ако започнат да действат с „леко“ закъснение.

„Екипът ни направи преглед какво се е случвало в историята и достигна до заключението, че рискът от преждевременно разхлабване е по-висок от рискът от леко закъснение,“ каза Георгиева. В същото време обаче и не трябва лихвите да остават високи по-дълго от необходимото и следенето на данните е начинът за намиране на правилния баланс, който управляващият директор на МВФ формулира така: „Не твърде рано, но не и твърде късно.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *