Малки модулни реактори ще правят Европа по-зелена

Брюксел даде официален старт на Европейския индустриален алианс за малки модулни реактори, заедно с необвързващи препоръки да се съкратят парниковите емисии до 2040 г. с крайна цел за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. В изявление от Европейската комисия посочват, че на базата на проведена оценка на въздействието препоръчват намаляване на емисиите с 90% до 2040 г., в сравнение с нивата от 1990 г., съобщи Nucnet.org.

Законодателното предложение се очаква от следващата комисия след европейските избори през юни 2024 г.
ЕК признава потенциалния принос на малките модулни реактори за постигане на целите за зелена енергия на съюза. Създаването на индустриален алианс за малки модулни реактори цели подобряване на промишлената конкурентоспособност и осигуряване на надеждна верига на доставките и квалифицирана работна сила.

Според ЕК европейският енергиен сектор трябва да постигне пълна декарбонизация малко след 2040 г. на базата на нулеви и нисковъглеродни енергийни решения, включително възобновяеми енергийни източници, атомна енергия, енергийна ефективност, улавяне на въглерод и съхранението му, геотермална и хидроенергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *