Лъвът не яде трици. ВЕИ наративът опитва точно това

Анализ на инвеститора Михаил Стоянов

Зеленото е новото червено. Ако във фразата Зелената сделка първата дума описва цвят, то това е цветът на парите.

В икономическата пирамида на Маслоу енергията е основата. Тя осигурява фундаментални човешки потребности като топло и сигурно убежище и достатъчно количество калории.

През последните години битува мнението, че можем с перки и слънце да поддържаме глобално и индустриализирано общество. На всичкото отгоре не просто можем, а трябва да го направим със задна дата. Нивото на невежество е чутовно и за сметка на това масово.

С днешната публикация провокирам задаването на въпроси. Въпроси, касаещи ВЕИ наратива, който толкова усилено се промотира.Целта ми не е да роптая против чистата енергия. Напротив, аз дългосрочно смятам, че тя е задължителна част от прогреса ни като цивилизация. Обаче този път е продължителен и минава през барели петрол, тонове въглища и кубици газ.

Налаганият наратив е не просто замяна на цялата електропреносна инфраструктура и всички енергийни мощности, а подмяна и на енергоизточниците за тежката промишленост. А това няма как да се случи лесно и в кратки срокове.
Причината е проста – цимент, стомана, пластмаса и амоняк – фундаментът на материалната ни цивилизация. Тяхното производство има нужда от енергиен източник с голяма плътност. В тази категория не попадат ВЕИ, макар да се твърди обратното.

Едва 20% от енергията отива за производство на електроенергия. Останалите 80% се използват за производството на стомана, цимент, амоняк и пластмаса.
Ние не мислим за тези четири елемента, защото не усещаме липсата им. Ако заменим основния енергоизточник за тяхното производство с ВЕИ, бързо ще разберем колко голямо е тяхното значение в нашето ежедневие.

Лъвът не яде трици. А ние се опитваме да направим точно това – да захранваме енергийно интензивни начинания със слънце и вятър.

Нека да видим кои са трите основни фактора, движещи Зелената сделка. Обобщено те изглеждат така:

Ниски лихви + евтини суровини + елити дебили = нула въглеродни емисии до 2050 година.

Сборът на трите променливи наистина е равен на нула, обаче на нула здрав разум. Голяма част от „зелената“ енергетика съществува единствено благодарение на три фактора. Събрани заедно те представят триъгълника на огъня.

Кислородът са ниските лихви.

Горивото са евтините суровини.

Искрата са нелепите решения.

Първите две взе да ги хваща липсата. Третата обаче – тъпите решения, все още е далеч от дефицита.

*Със съкращения. Пълният анализ може да намерите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *