Ловци на трюфели блокираха пътя Русе – София

Ловци на трюфели организираха протестно автомобилно и пешеходно шествие в Русе. Те блокираха движението по главния път Русе – София. Причината за протеста са предложени от Министерството на финансите нови данъчни промени – въвеждане на патентен данък.

Светлозар Сидеров – председател на Националната федерация на ловците на трюфели, заяви, че без да бъдат питани, им сменят метода на облагане на доходите.

„Досега плащахме 10% данък върху продукцията на изкупвателния пункт и търговците внасяха данъка на името на всеки търсач. За нас не е удачен патентният данък, защото с тази дейност се занимават пенсионери, лица от малцинствата, хора, които са трайно безработни. Те трябва да поемат цялата административна тежест, което може да ги отведе в сивия сектор. От финансова гледна точка това също не е справедливо, защото има търсачи, които изкарват малко, а други повече. С патентния данък всички ще трябва да плащат еднакво, което не е справедливо“, каза Сидеров.

Той обясни, че е поискана среща с министъра на финансите Асен Василев, но досега никой не ги е потърсил.

„Принудени сме да ни чуят, ако се наложи, ще отидем и пред Министерството на финансите“, каза Сидеров. По думите му по неофициална информация в България има около 30 хиляди търсачи на трюфели.

Началото на протеста бе поставено на паркинг на голяма търговска верига на изхода на Русе в посока София. Протестиращите организираха автошествие до „Дунав мост“, а след това блокираха пеша пътя Русе – София, на изхода на крайдунавския град.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *