Лихвите в Европа остават високи до 2025 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да се противопостави на очакванията на пазарите и да отложи началото на цикъла на намаления на лихвите за 2025 г. Това е заявил пред Си Ен Би Си Роберт Холцман, управител на Австрийската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ, в кулоарите на започналия днес Световен икономически форум в Давос.

Помолен за коментар във връзка с мненията, че първото лихвено понижение на ЕЦБ трябва да се случи още през април, Холцман е казал, че хората, мислещи по подобен начин „ще бъдат дълбоко разочаровани“.

„Не мога да си представя, че все още продължаваме да говорим за съкращения, защото не трябва да говорим за това. Всичко, което видяхме през последните седмици, сочи в обратната посока, така че дори мога да прогнозирам никакви съкращения на лихвите през тази година“, е казал Холцман, предаде БТА.

В средата на септември 2023 г. ЕЦБ повиши основните си лихви с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до най-високото им ниво в историята на еврозоната от 4%. Решението бе взето въпреки страховете от забавяне на икономиката. От ЕЦБ на няколко пъти казаха, че лихвите няма да бъдат понижени, докато инфлацията не се приближи към средносрочната цел на банката за темп от 2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *