Лайен обеща повече подкрепа за вятърната енергия в Европа

ЕС започва разследване на субсидиите за електрически автомобили, идващи от Китай

Европейският съюз ще предложи пакет от мерки в подкрепа на вятърната енергия в Европа в момент, когато компаниите от сектора се борят с предизвикателства като инфлацията. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч „За състоянието на съюза“ в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

„Ще ускорим още повече издаването на разрешителни. Ще подобрим тръжните системи в ЕС. Ще се фокусираме върху уменията, достъпа до финансиране и стабилните вериги за доставки“, каза Фон дер Лайен.

Лайен обяви още, че Европейският съюз започва разследване на субсидиите за електрически автомобили, идващи от Китай. Световните пазари са наводнени с евтини китайски електромобили, заяви тя . По думите ѝ цените на китайските електромобили се поддържат изкуствено ниски от „огромни държавни субсидии“, което водело до изкривяване на пазара в ЕС.

Европа е отворена за конкуренция, a не за нелоялна надпревара, каза още Фон дер Лайен.

В същото време е „жизненоважно да поддържаме отворени линии за комуникация и диалог с Китай“, добави председателят на Еврокомисията.

„Засилихме защитата на границите. Европейските агенции задълбочиха сътрудничеството си с държавите членки. Позволете ми да благодаря специално на България и Румъния за това, че са водещи в тази област и показват най-добрите практики както по отношение на убежището, така и по отношение на връщането. Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Така че нека най-накрая ги допуснем – без повече отлагане“, призова Урсула фон дер Лайен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *