Кристалина Георгиева: Трябва да затегнем коланите

Всички трябва да сме наясно, че лихвените проценти ще останат високи задълго, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в реч по време на инвестиционна конференция в Рияд, предаде „Ройтерс“.

Не сме щастливи, че се наложи бързото им вдигане от нула до 5 и повече процента, но ситуацията е такава и трябва да затегнем коланите, посочи тя. По думите й през последните 20 години светът е живял с лихвени проценти от един „фантастичен свят“.

Бихме желали да видим нормализация в паричната политика, но тя ще настъпи постепенно. Това, което не ми дава покой, е фактът, че живеем в един свят, в който кризите стават все по-чести и все по-унищожителни, посочи Георгиева.

Това, което се случва сега (в Израел и Газа), няма да е последният шок. Ние сме загрижени за случващото се, за загубата на човешки животи, но и за загубата на икономическа дейност, каза шефът на МВФ. Още по-лошото е, че това се случва в момент на забавяне на икономическата активност, на високи лихвени проценти и на скъпо обслужване на държавните дългове. А близките до конфликта страни като Египет, Ливан и Йордания вече усещат ефектите. Туристите там намаляват, тъй като несигурността е убиец на туризма. Именно затова ние от Фонда не се колебаем и действаме бързо, когато става дума за помощ, за преструктуриране на дългове, каза Георгиева.

Добрата новина е, че затягането на паричната политика работи и инфлацията върви надолу. Лошата новина е, че това не става толкова бързо, колкото бихме желали. Все пак лихвените проценти засега не са задушаващи, а само правят живота по-труден, обобщи тя.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *