Криза за самолети

Световният авиационен сектор е изправен пред криза през задаващото се лято. Търсенето на пътувания се очаква да надмине нивата отпреди пандемията, докато доставките на самолети рязко намаляват заради производствени проблеми при двете най-големи самолетостроителни корпорации Boeing и Airbus, предаде Ройтерс и БТА.

Въздушните превозвачи харчат милиарди за ремонти, за да продължат да летят с по-стари и по-малко ефективни самолети, както и за премии, за да си осигурят самолети от лизингодателите.

Някои превозвачи обаче все още са принудени да съкращават графиците си, за да се справят с липсата на налични самолети. В същото време броят на пътниците в световен мащаб се очаква да достигне рекордни равнища, като се очаква 4,7 милиарда души да пътуват по въздух през 2024 г. През 2019 г. броят им достигна 4,5 милиарда.

„Можем да очакваме силно представяне от авиокомпаниите през лятото, както и някои особено скъпи самолетни билети“, каза Джон Грант, старши анализатор във фирмата за данни за авиационния сектор OAG.

Миналия декември Международната асоциация за въздушен транспорт – IATA, прогнозира 9-процентов годишен ръст на глобалния капацитет на авиокомпаниите през 2024 г. Тази оценка изглежда оптимистична след проблемите с безопасността на самолетите на Boeing.

Пътническите превозвачи ще получат 19 процента по-малко самолети тази година, отколкото очакваха, поради проблеми с производството на Boeing и Airbus , смята Марта Нойбауер, старши сътрудник в AeroDynamic Advisory.

Американските превозвачи ще генерират 32 процента по-малко самолети от планираното преди година, тъй като няколко авиокомпании зависят от самолетите на Boeing – 737 MAX, добави Нойбауер.

Производството на американската корпорация беше ограничено след откъсване на панел по време на полет през януари.

След инцидента американските регулатори поставиха таван за производството на модела, но произведените бройки останаха дори под това ниво.
В същото време до 650 самолета от модела 9A320neo на Airbus може да бъдат спрени през първата половина на 2024 г. за проверки, за да се справят с дефект при двигателите.

В Европа нискотарифната авиокомпания Ryanair вече съкрати някои маршрути. В САЩ United Airlines и Southwest Airlines намалиха полетите и коригираха плановете за наемане на персонал.

Анализаторите очакват капацитетът на повечето превозвачи в САЩ през второто тримесечие да нарасне с по-бавни темпове, отколкото през същия период година по-рано. Авиокомпаниите ще трябва да актуализират своите планове за растеж и да обяснят как ще компенсират ограниченията на капацитета.

Заради недостига на нови самолети пазарът на лизинг на самолети процъфтява. Според данни на консултантската фирма Cirium Ascend Consultancy лизинговите ставки за нови самолети Airbus A320-200neo и Boeing 737-8 MAX са достигнали 400 000 долара на месец – най-висока цена от средата на 2008 г.
Авиокомпаниите харчат с 30 процента повече за лизинг на самолети, отколкото преди пандемията, каза Джон Хеймлих, главен икономист в асоциацията Airlines for America.

Авиокомпаниите също така задържат самолети, чийто полезен икономически живот е изтекъл, и изискват тежка поддръжка, която сега отнема няколко месеца, каза още Хаймлих.

Разходите за ремонт в United Air Lines, Delta Air Lines и American Airlines са се увеличили с 40 процента през миналата година в сравнение с 2019 г.
По думите на Хаймлих, въпреки голямото търсене, повишените разходи ще доведат до ограничаване на печалбите. Пътническите авиокомпании в САЩ отчетоха марж на печалба преди облагане с данъци от средно 4,5 на сто за 2023 г., като най-големи заслуги за това имат United Air Lines и Delta Air Lines.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *