Криза за работници на всички нива

Конфедерацията на европейския бизнес (BusinessEurope) публикува резултати от ново проучване сред европейски компании през октомври 2023 г. което подчертава уменията и предизвикателствата при наемане на персонал, пред които са изправени.

BusinessEurope представлява предприятия от всякакъв размер в ЕС и седем европейски държави извън съюза и в него членуват 40 национални индустриални и работодателски организации.

„Нашето проучване сред европейските компании потвърди, че те са изправени пред нарастващ недостиг на работна ръка и умения. Това се подхранва от три фактора – демографска промяна, високи нива на неактивност и ниски нива на мобилност в рамките на ЕС. Този недостиг ще продължи да бъде основното предизвикателство на европейския пазар на труда през следващите години“, обобщава генералният директор на BusinessEurope Маркус Байрер.

По думите му анкетираните потвърждават, че работодателите са изправени пред недостиг на хора с всички нива на умения. Въпреки това недостигът се отчита като най-остър в техническите и свързаните с инженерството професии.

Ето още изводи от проучването:

46% от анкетираните идентифицират необходимост от цифрови умения.

Подават се по-малко заявления, повече търсещи работа отпадат от процесите на набиране на персонал и има по-голямо текучество на персонал.

Компаниите наемат хора, които не отговарят на всички критерии за работа и осигуряват обучение, след като човек се присъедини към тях.

Почти две трети (66%) от респондентите подчертават необходимостта от по-голяма мобилност в рамките на ЕС и миграция в трети държави, за да се компенсира недостигът на таланти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *