Криза в еврозоната, компаниите спряха да набират персонал

Активността в частния сектор в еврозоната е отслабнала с най-бързия си темп от близо три години заради резкия спад на придобиванията на фона на все по-мрачните икономически перспективи, предаде ДПА.

Окончателният композитен индекс на мениджърите по поръчките на Хамбургската търговска банка (HCOB) е 46,5 пункта през октомври, показват окончателните резултати от проучването на мениджърите по доставките на „Стандарт енд Пуърс глоубъл“ (S&P Global. Показателят се е понижил от 47,2 пункта през септември, като това е най-големият спад от близо 3 години.

Сектор на услугите

Намалението на заводското производство съответства на регистрираните нива през септември, докато в сектора на услугите е отчетен сериозен спад. Индексът на мениджърите по доставките в сектора се е понижил до 32-месечен минимум от 47,8 пункта през октомври в съответствие с първоначалните прогнози, спрямо 48,8 пункта през септември. Резултатът остава под неутралните 50 пункта за трети пореден месец.

Новите поръчки, както за стоки, така и за услуги, са спаднали с най-бърз си темп от май 2020 г. Поръчките от чужбина са регистрирали едно от най-значителните си понижения от 2014 г., откакто има налични данни.

Поради по-малкия натиск върху производствения капацитет компаниите са спрели да набират персонал. В резултат на това заетостта е в застой, с което се слага край на продължилото 32 месеца увеличение на новите работни места.

Бизнес доверие

Бизнес доверието продължава да е слабо въпреки лекото подобрение спрямо септемврийския 10-месечен минимум.
Темпът на растеж на оперативните разходи е под отчетения през септември 4-месечен максимум. Инфлацията на производствените цени е най-ниската от февруари 2021 г.

С изключение на Испания са регистрирани спадове във всички страни в еврозоната. Германия и Франция са продължили рязкото свиване, а Италия е отчела най-голямото понижение от повече от година.

„Като цяло брутният вътрешен продукт на еврозоната може да се понижи през четвъртото тримесечие“, прогнозира главният икономист на Хамбургската търговска банка Сайръс де ла Рубия.

Еврозоната

Понастоящем в еврозоната живеят около 347 милиона граждани от 20 държави. В нея членуват Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция и Хърватия. Дания и Швеция са извън еврозоната по свое желание.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *