Кралят на дивидентите

За бразилеца Луиз Барси да е богат никога не е било самоцел. Той винаги е искал просто да не бъде отново беден, пише „Франс прес“.

На 84 години Барси притежава огромно богатство, натрупано благодарение на разумни инвестиции на фондовия пазар. Като дете той е лъскал обувки, а днес е наричан бразилският Уорън Бъфет заради невероятната му способност да инвестира.

Според списание „Форбс“ „Кралят на дивидентите“, каквото е заглавието на автобиографията му, излязла миналата година , е натрупал състояние от 4 милиарда реала (около 750 милиона евро).

Работохолик

Винаги много активен, този прехвърлил 80-те години мъж твърди, че е пристрастен към работата:
„Колелото не може да спре да се върти, ако ли не, ще се върна към това, което бях“, заявява той пред АФП.

Роден в Сао Пауло като единствено дете на потомци на европейски имигранти, Барси е едва на 1 година, когато умира баща му. До 20-годишна възраст е живял с майка си в пансион в Браз, работническия квартал на Сао Пауло.

„Всеки път, когато се връщах в този пансион, си казвах, че на всяка цена трябва да променя живота си“, разказва той.

Без изобщо да пренебрегва обучението си, Луиз е лъскал обувки на улицата, продавал е сладкиши в киносалоните и е бил момче за всичко в една компания, преди да получи дипломи по право, икономика и счетоводство.

Да контролираш егото си

Когато Луиз Барси прави първите си инвестиции преди повече от половин век, той току що се е развел с първата си съпруга и има четири деца, които да издържа.
„Имах нужда да намеря нови начини да печеля пари, въпреки че нямах много за инвестиране“, разказва той.

Понастоящем „бразилският Уорън Бъфет“ печели около 1 милиона реала дневно (около 190 000 евро) само от дивидентите, които му изплащат компаниите, в които е акционер, според оценката на дъщеря му Луизе. Тя е основала онлайн платформа, на която се преподават методите на баща ѝ и също присъства по време на интервюто с АФП.

Малък собственик на компании

Облечен в семпло раирано поло, Луиз Браси не е от типа хора, които парадират с богатството си, натрупано, когато акциите са се продавали на търгове на фондовата борса в Сао Пауло в края на 60-те години на миналия век. Според него един добър инвеститор трябва да контролира егото си.

Луиз Барси се възприема като „малък собственик“ на компании, в които е акционер, за разлика от „спекулантите, превърнали борсата в казино“.

Според него по-голямата част от около 5 милиона души, които влагат пари на борсата в Сао Пауло, целят само краткосрочен растеж на капитала.
„Никой не става богат от днес за утре“, обобщава мултимилионерът.

Важна е диспциплината

Ключовете за успеха му са „дисциплината“, „малкото допуснати грешки“, както и немалката доза търпение, твърди той.
Методът му е да създаде портфолио с голямо количество закупени акции на ниска цена в „непреходни“ сектори като енергетиката и банките, при условие че компаниите изплащат дивиденти.

Той не препоръчва облигации с фиксирана лихва, тъй като смята, че не са много доходоносни, нито пък инвестиции в криптовалути, които определя като „фантазия“.

Твърде много лихви

Този метод му е помогнал да излезе невредим от редица периоди на нестабилност на бразилската икономика през последните десетилетия.
„Никога не съм вярвал на правителствата, само на пазара, това е един от ключовете към успеха ми“, уверява той.

Призоваван нееднократно да влезе в политиката, Барси винаги е отказвал:
„Харесвам парите, а не отговорните длъжности“.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *