Край с АЕЦ „Белене“

Правителството спира проекта АЕЦ „Белене“.
С днешно решение на кабинета площадката на проекта за втора АЕЦ в България вече не е национален обект. На министъра на енергетиката Румен Радев е възложено да предприеме действия за прекратяване на обявената от Националната електрическа компания процедура за избор на стратегически инвеститор. Той трябва да уведоми предпочетените кандидати за подаване на обвързващи оферти, с които е подписан договор за конфиденциалност.

Това са вcичĸи ĸaндидaти, включени от българските власти през 2020 година в т.н. „ĸpaтĸa лиcтa“ от стратегически инвеститори, които имаха желание да участват в проекта – Kитaйcĸaтa нaциoнaлнa ядpeнa ĸopпopaция (СNNС), Aтoмeнepгoпpoм AД – Pocaтoм, Kopeйcĸaтa xидpo-ядpeнa ĸopпopaция, Фpaмaтoм CAC – Фpaнция и Джeнepaл Eлeĸтpиĸ, CAЩ.

Поддръжка и продажба

В края на август кабинетът прие решение, според което „Националната електрическа компания“ (НЕК) ЕАД може да продължи да извършва преконсервация на доставеното оборудване за блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене“ под техническото ръководство на производителя „Атомстройекспорт“. Преди това бе решено да се започнат преговори с Украйна за продажба на двата руски ВВЕР реактора, за които България плати близо 1,2 млрд. лева. Първоначалният срок, който ресорният министър получи, за да даде повече яснота на депутатите за евентуална сделка, мина в средата на септември. Въпреки това още не е ясно дали тя ще се случи и при какви условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *