Край на изкопаемите горива в ЕС обеща новият кандидат за еврокомисар

Бившият нидерландски външен министър Вопке Хьокстра обеща да намали парниковите емисии в ЕС с поне 90% до 2040 година, ако бъде избран за еврокомисар по въпросите на климата, предаде Euronews. Хоекстра е номиниран да наследи дългогодишния еврокомисар Франс Тимерманс, познат още като „бащата“ на Зелената сделка, който се оттегли през август.

По време на тричасово изслушвате от членове на Европейския парламент (ЕП) вчера Хоекстра обеща да приключи цялото висящо законодателство на ЕС в областта на климата преди европейските избори през 2024 г. Комисията по околната среда на Европейския парламент решава днес дали да одобри кандидатурата на нидерландеца, преди окончателното гласуване на неговото назначение от ЕП в четвъртък.

Ако бъде одобрен, Хьокстра ще поеме отговорност за продължаване на политиките по Зелената сделка в ЕС и постигане на въглероден неутралитет в съюза до 2050 г. Той ще представлява ЕС и в международните преговори за климата.

Пред евродепутатите той обеща да даде тласък на зелените облигации, да наложи поетапно спиране на изкопаемите горива и да премахне субсидиите за тях. Сред целите му са още да придвижи напред директивата на ЕС за енергийно данъчно облагане и да събере глобална подкрепа за такса върху авиационните горива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *