Вдигат мизата на златната виза за Гърция

Гръцкото правителство може да внесе в парламента предложение за увеличаване на прага за придобиване на право на постоянен престой в страната срещу инвестиции или т.нар. „златна виза“, съобщава „Прото тема“ и БТА.

За зоните с най-голямо търсене сумата на инвестицията в недвижим имот ще бъде увеличена от досегашните 500 хиляди на 800 хиляди евро. Става въпрос за северния и южния сектор на Атика (където е столицата Атина), за центъра на Солун, за Халкидическия полуостров, островите Миконос, Санторини, Парос, Родос, Патмос, град Ханя на остров Крит и други зони с висок инвестиционен интерес.

В зоните с умерен интерес прагът ще се увеличи от 250 хиляди на 400 хиляди евро, а в по-непопопулярните райони ще остане 250 хиляди.
Освен това купувачите ще трябва да се ангажират да не предоставят имота в платформи за краткосрочно наемане.

Целта на правителството е с мярката да се увеличи предлагането на имоти в градски райони, където има недостиг на пазара за покупка и наем.

По последни данни капиталите, които са влезли в Гърция по програмата за „златните визи“, възлизат на близо 4,4 млрд. евро.

Внесените искания за даване на разрешение за постоянно пребиваване в рамките на програмата са 14 875, а са одобрени 7387.

Първи в класацията за покупка на недвижим имот за получаване на „златна виза“ са китайците. В периода 1021-2023 г. се увеличава броят на кандидатите от Близкия изток, както и от Обединеното кралство. Първите десет страни на произход на кандидатите в края на 2023 г. са Китай, Турция, Ливан, Иран, Великобритания, Египет, САЩ, Израел, Русия и Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *