Има ли таван цената на златото?

Коментар на Боян Рашев*

През тази седмица цената на златото в долари прави исторически рекорди на ежедневна база!
Забележете, че това се случва при рекордно високи за последните 20 години лихвени проценти, преди още да е ясно кога точно и колко бързо Федералният резерв ще започне да ги сваля. Със сигурност тогава ръстът ще се ускори и никой не може да каже колко високо може да стигне златото…

В това време GDXJ, един от водещите индекси на златодобивните компании (малки и средни), продължава да се мотае на нива около $35, тоест около минимума за последните 5 години. Максимумът му от $64 през юли, 2020 г. е далеч, а историческият максимум от $172 от 2011 г. (постигнат при цена на златото от $1915) изглежда като сънуван.

Пазарите никога не са виждали подобен разнобой между цената на златото и акциите на златодобивните компании. Има доста възможни обяснения за това, без някое да изглежда напълно сигурно.

Моето мнение е, че цената на златото все още не отразява пълния размер на инфлацията от последните години и има огромен потенциал за допълнителен растеж, който ще видим с падането на лихвите.

Акциите на минните компании ще скочат в пъти, когато това се случи. Големи движения може да очакваме още след публикуване на резултатите им за Q1, 2024 г. Това се очертава да бъде първото тримесечие в историята, в което цената на златото не е падала под 2000 долара, а средната може да се окаже и над $2050 на унция. Минните компании буквално печатат пари.

Горните мисли са само пазарни наблюдения и мое мнение. Не трябва да се приемат като препоръка за инвестиции.

*От личния фейсбук профил на Боян Рашев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *