Колко важно е миналото в инвестирането?

Независимият финансов консултант Стойне Василев продължава да отговоря на въпроси на членове на мини обществото „Умни пари“, които търсят съветите на експерта за добрите практики в инвестирането. Александрина Генова пита:

„Цените на много от фондовете спаднаха, което ни връща на равнището, което беше преди 3 и повече години. Сега ли е правилното време да инвестираме (докато са ниско) и дали се очаква голям ръст на фондовете през следващите години?“.

Стойне Василев отговоря:

Ще започна отговорът към Александрина с една история от преди десетина години. Виждаме се със съученик от основното образование и аз му казвам, че се занимавам с инвестиции. Той иска да разбере повече и решава да инвестира в дялове от взаимни фондове. Прави първоначална инвестиция и чака да види какво ще се случи.

Мислех си, че нищо не е разбрал от моите съвети и е инвестирал само защото аз му предложих. След няколко месеца ми се обади по телефона и ми каза: „Аз следя фондовете всеки месец, както ми препоръча, и виждам, че сега са паднали. Добре ли е да купувам на ниски цени? Нали сега са по-евтини и ще си купя повече?“. Тогава разбрах, че ме е слушал внимателно и финансовата му грамотност се е подобрила.

Разбира се, моят съвет беше да купи още, щом цените са ниски. Това препоръчвам и на Александрина в момента. Това важи само, ако инвестицията си струва и в миналото (поне 10 години назад) тя се е справяла добре. Може това да не се повтори в бъдеще, но все пак е по-вероятно добрата инвестиция да си остане такава, а лошата да става още по-лоша. Логиката и многото изследвания го показват.

Веднага бързам да направя някои уточнения. Ако става въпрос за взаимни фондове, ние инвестираме по-скоро в портфолио мениджъра и неговия екип. Тук историческата доходност е много важна и търся хоризонт от 10 и повече години на стабилен ръст. Ако в момента цената на дял от този фонд е паднала, това е добра възможност да си купя по-евтино нещо качествено.

За борсово търгуваните фондове не е толкова важно от колко време са на пазара, а колко дълга е историята на индекса, който те следват. Дори ETF-а да е създаден вчера, той ще има същата доходност като индекса, който следи. При спад е разумно да се купуват още дялове.

Последно уточнение: всичко, което написах, е в сила САМО при дългосрочно инвестиране. Ако сме спекуланти и търсим бързи печалби, по-ниската цена може да е сигнал за продажба и търсене на друга инвестиция. При Купи&Дръж стратегията, временните спадове са добър момент за покупка на по-ниски цени, като при възстановяване те ще ни донесат по-високи печалби. Така беше през 2020 и 2022 година, когато направих допълнителни вноски в индексните фондове, които притежавам. Успех!

Добре е да знаете:

*Печалбите и годишната доходност на инвестициите не са гарантирани и миналите резултати не са определящи за бъдещите.

**Представените инвестиции не са препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

***Споменатите инвестиции, събития и друга информация са плод на личния избор на Стойне Василев, като за тях той НЕ получава никакво заплащане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *