Кой е новият милиардер в Манчестър Юнайтед?

Британският милиардер сър Джим Ратклиф, който купи 27,7% от „Манчестър Юнайтед“ във вторник, приключвайки сделка за около 1,3 милиарда долара, обяви, че изобщо не се интересува от финансовите аспекти на тази инвестиция, пише Manchester evening news.

Много привърженици смятат, че семейство Глейзър е изиграло ключова роля за упадъка на „червените дяволи“ през последното десетилетие, а Ратклиф е окуражен от придобиването на миноритарен дял в клуба и възможността за по-добро бъдеще.

„Печеля достатъчно пари от химикали, масла и газ. Това не е финансова инвестиция, правя го, защото искам да видя Манчестър Юнайтед отново успешен. Това не беше така през последните 11 години и трябва да върнем клуба, където му е мястото – на върха“, каза той.

По-рано Ратклиф обяви, че ще инвестира още 300 млн. долара (236 млн. паунда) в инфраструктурата на стадион „Олд Трафорд“. Коментирайки сделката, той припомни, че е роден в Манчестър и цял живот е бил фен на отбора.

Нетно богатство

По оценки на Forbes нетното състояние на Ратклиф възлиза на 21,1 милиарда долара, идващо до голяма степен от мажоритарната собственост върху нефтохимическия производител Ineos Group, който генерира 65 милиарда долара приходи годишно. Групата се превърна в един от най-големите „играчи“ в шистовия сектор на Обединеното кралство. Нейните кораби дракони бяха първите, които транспортираха американски шистов газ в Европа.

Малко известен факт е, че преди финансовия си възход, през 1992 г. Ратклиф е ипотекирал къщата си, за да ръководи изкупуването на бизнеса с химикали на British Petroleum. Шест години по-късно той купува завод от BP, за да създаде Ineos.
Търсач на приключения, Ратклиф е пътувал до Северния и до Южния полюс, а през 2015 г. заминава на едномесечно пътуване с мотор в Южна Африка.
Ineos притежава и швейцарския футболен отбор Лозана, британската модна марка Belstaff и изгражда наследник на спрения от производство офроудър Defender на Land Rover.

Визитка

Сър Джеймс Артър Ратклиф (роден на 18 октомври 1952 г.) е британски милиардер, инженер-химик и бизнесмен. Той е роден във Файлсуърт, Ланкашир, (днес в Голям Манчестър). Баща му работи като дърводелец и ръководи фабрика за мебели. Майка му е счетоводителка. Ратклиф е отгледан в общинска къща в града до 10-годишна възраст, когато семейството се премества в Източен Йоркшир. Образованието си получава в гимназията в Бевърли. Учи химическо инженерство в Бирмингамския университет, където получава бакалавърска степен, а по-късно през 1980 г. придобива магистърска степен по бизнес администрация (MBA) в Лондонското бизнес училище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *