Близо ли е цифровото евро?

Потребителите в страните от еврозоната ще спечелят от въвеждането на цифровото евро. Това обяви управителят на германската централна банка „Бундесбанк“ (Bundesbank) Йоахим Нагел, цитиран от ДПА и БТА.

Потребителите ще разполагат с европейско платежно средство, което е сигурно, удобно, надеждно, безплатно и ще може да се използва за бързи разплащания в цялата еврозона. Това посочи гуверньорът на германската централна банка пред участниците в конференция в Берлин, посветена на банковия сектор.

„Понастоящем банковите карти, издадени в Германия например, невинаги може да бъдат използвани в други страни от еврозоната“, заяви Йоахим Нагел.

За разлика от редица други доставчици на платежни услуги, платформата „Евросистема“ (Eurosystem) няма да събира информация относно за какви стоки и услуги плащат потребителите, които я използват, отбеляза германският централен банкер.

„Евросистемата“ няма да бъде в състояние да определя самоличността на хората (които я използват – бел. ред.) въз основа на плащанията, които правят“, посочи управителят на „Бундесбанк“. Той добави, че въвеждането на цифровото евро няма да премахне възможността за потребителите да плащат в брой.

„Цифровото евро ще бъде допълнителна възможност за извършване на плащания, а не заместител на използването на пари в брой“, каза Йоахим Нагел.

Той посочи, че повечето хора ще могат да извършват плащания с цифрово евро, използвайки приложения, инсталирани на смартфоните им. За тези, които не притежават смартфони или банкови сметки, се обмисля въвеждането на специални карти, чрез които ще могат да плащат с дигитално евро.

Все още не е решено дали и кога ще бъде въведено цифровото евро, посочва ДПА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *