КНСБ: Парламентът може да наруши споразумението, напрежението ще ескалира

Народното събрание одобри преди минути промени в Закона за енергетиката, с които се застрашава работата на топлоцентралите, съобщи КНСБ при „ТЕЦ Марица изток 2“ в профила си в социалните мрежи. Синдикалната организация, чиито представители бяха критикувани от част от протестиращите заради това, че са се съгласили на споразумението с властта вчера, сега посочват, че „от закона отпадна точка 8 от чл. 4, ал. 2. Това отменя възможността министърът на енергетика да определя квоти за регулиран пазар, което ще се отрази най-вече на ТЕЦ „Марица изток 2“ и върху използването на местния ресурс от въглища.

„Не знаем ще си вземам ли плана обратно или не, но той изобщо не е нашият основен проблем! Време е да се събудим и да назовем проблема с истинското му име!!!“, пишат в социалните мрежи синдикатите.

Дебатите по промените в Закона за енергетиката в Народното събрание продължават и в момента.

В 16:45 часа централата на КНСБ изпрати прессъобщение до медиите, в което се предупреждава, че се подготвят промени в Закона за енергетиката, с които те не са съгласни. Ето какво се казва в него:

„Народното събрание в момента разглежда на второ четене изменения в Закона за енергетиката, които създават риск за неизпълнение на подписаното Споразумение с протестиращите миньори и енергетици.
Проектозаконът предвижда да отпадне чл. 4, ал. 2, т. 8, която гласи – „определя обща годишна квота за задължително изкупуване на електрическа енергия от производители, ползващи местни първични енергийни източници (на гориво), до 15 на сто от цялата първична енергия, необходима за производството на електрическа енергия, консумирана в страната за всяка календарна година, по съображения за сигурност на снабдяването“.
Отпадането на този текст от закона отменя основен инструмент за осигуряване на национална независимост при доставките на електрическа енергия. Това предложение е насочено пряко срещу запазването на възможностите за използване на местния ресурс от въглища.
Точка едно от Споразумението предвижда държавата да договори механизъм за капацитет, чрез който да се гарантира работата на въглищните централи. Отпадането на чл. 4, ал. 2, т. 8 преди въвеждането на този механизъм заплашва работата на производствени централи, част от критичната инфраструктура.
КНСБ настоя Народното събрание да запази член 4, ал. 2, т. 8 от Закона за енергетиката в настоящия му действащ вид. В противен случай парламентът няма да спази одобреното вчера Споразумение и това ще минира за пореден път диалога с протестиращите и ще доведе до ескалация на напрежението“.

Седми ден продължават блокадите на протестиращи енергетици и миньори на магистрала „Тракия“, Подбалканския път и Прохода на Републиката. Тези действия най-вероятно ще активизират още по-широко обществено недоволство. Има информации, че на АМ „Тракия“ на разклона за Стара Загора вече има палатков лагер от протестиращи. Този пример може да бъде приложен и на други блокирани пътни артерии в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *