Книга на седмицата

Автор: Стойне Василев, икономист*

Последната книга, която прочетох е „Пътят на стоика към богатството“ на Дариус Фору. Както съм писал в бюлетина, последните 7-8 години изучавам усилено поведенческите финанси, т.е. как човешките емоции влияят върху техния успех в инвестирането и управлението на парите като цяло. Така стигнах до две книги на Морган Хаузел, които съм ти представил в тази рубрика и ги препоръчвам горещо – „Психология на забогатяването“ и „Същото, както винаги“.

Именно посвещението на Хаузел на корицата на „Пътят на стоика към богатството“ ме накара да си я купя и не съжалявам. Авторът е инвеститор и представя нов подход към натрупването на богатство като съчетава древната мъдрост на стоицизма със съвременния подход към инвестирането.

За стоицизма разбрах преди няколко години и веднага започнах да използвам неговите похвати. Това е философия за контролиране на емоциите и прибързаните реакции, което е едно от най-важните неща, за да сме успешни в инвестирането.

В книгата са описани 4 основни предимства на успешните инвеститори, като най-лесно и приложимо е да изучаваме и контролираме емоциите си в моменти на еуфория и при кризи на пазарите.

Авторът Дариус Фору споделя стотици реални истории и навлиза в детайли за факторите, които движат фондовите борси по света и цените на акциите и фондовете. На мен най-много ми допаднаха практичните съвети как да приемам по-лесно загубите и да изградим дългосрочен портфейл от инвестиции, които да устои на временните спадове.

Препоръчвам книгата „Пътят на стоика към богатството“ на всички начинаещи и напреднали инвеститори, както и на тези, които искат да се запознаят с принципите на стоицизма при управлението на личните си финанси. Най-добрата инвестиция е в себе си и нашата финансова грамотност. Сигурен съм, че тези 17.99 лева за покупка на книгата ще си струват.

*Материалът е част от имейл бюлетина „Финансова независимост“ на независимия финансов консултант Стойне Василев, основател на специализираната платформа Smartmoney.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *